De waardering van alle bezoekers kwam meer dan royaal tot uiting bij de deurcollecte na afloop.

91216102

Gaaf om te zien dat zovelen zich de moeite hadden getroost om in een periode met vele kerstconcerten en –voorstellingen, door zeer nat en kil winterweer, naar dit kerstconcert te komen. Het werd een mooi moment om in de donkere dagen voor Kerstmis even tijd te nemen om ook muzikaal te beseffen waarom we elk jaar zo uitbundig het kerstfeest vieren. De sfeervolle aankleding qua belichting en kerstaccenten in dit historische kerkgebouw maakte deze vrijdagavond 13 december tot één groot muzikaal kerstgebeuren voor alle aanwezigen in deze Katwijkse katholieke kerk.

91216105 

IMG 20191213 WA0001

 

Zeer geslaagd kooruitje Vocalis zondag 1 september naar De Lier

Waar in 2018 b.g.v. het 25-jarig koorjubileum leden van Vocalis en ook de ‘kouwe kant’ van 7 t/m 10 september een muzikale trip beleefden naar Trier, bleef men voor dit jaar wat dichter bij huis. De Lier in de gemeente Westland was nu ‘the place to be’. Vooraf was er contact gelegd met de parochiekern van H.H. Martelaren van Gorcum in dat dorp. Met tien andere kernen maakt men daar deel uit van de parochiefederatie Sint Franciscus (tussen duin en tuin). En zondag 1 september kon Vocalis al om 9.00 uur aan de bak in de viering die door verrassend veel kerkgangers werd bezocht. Bij het weekendthema ‘Doe maar gewoon’ voelde Vocalis zich meer dan thuis.

Pastoor Steenvoorden ontving ons met een hartelijk woord van welkom en legde direct de lijnen tussen Katwijk en het Westland duidelijk neer met het benoemen van de pastores Jan van Mastwijk, Hans Ammerlaan en Michel Hagen. Hun parochiekern in De Lier viert dit jaar haar 90-jarig jubileum en een eer om daar o.l.v. dirigent / pianist Niek van der Meij (dirigent Aldert Prast moest Max Verstappen in Spa in de gaten houden) te mogen zingen met ook ruimte voor een heerlijke toegift welke werd gevolgd door een klaterend applaus. Op de eerste bank gadegeslagen door vijf supporters van de  kouwe kant, waar enkelen zichtbaar de laatste zaterdag  van het Kattuk Binse Najaarsfeest nog geestelijk en lichamelijk aan het verwerken waren. Blij werden we zeker van het kistje originele Westlandse witte en blauwe druiven dat na afloop door de voorganger werd aangeboden. En die vruchten hebben de maandag 2 september echt niet meer mogen beleven. Een 63 minuten na het eerste belsignaal konden we al aan de koffie, het kan dus zeker wel in die tijd! En dat waren nog een kopjes zeg, schitterend ‘tante Anna-servies’!

Na afloop waren er in de kerk mooie momenten van kennismaking en waarderende woorden voor onze muzikale inbreng. Verrassend om te zien dat in deze kerk alle banken waren verwijderd en plaats hadden gemaakt voor losse stoelen. En op de plek van de vroegere zijbeuk was een schitterende jaarrond tentoonstelling van 90 jaar parochiekern opgesteld met ook nog een beameropstelling. Na de onvermijdelijke groepsfoto voor de kerk, worden we nu toch echt niet ouder, uitgezwaaid door parochianen vertrokken we naar ‘De Tuinderij’ aan de buitenkant in de polder van De Lier.

In dit gave evenementenoord, deels gebouwd in oude tuinderskassen en compleet ingericht in de stijl van de jaren vijftig en zestig met ruimschoots aandacht voor het rijke Westlandse tuindersleven, werden we in huiskamer ‘De Eenruiter’ (met Perzische tapijtjes op tafel) onthaald op koffie plus. En met een lekker zonnetje was het ook heerlijk vertoeven buiten op het dijkgras wat zeker de vergelijking met de grasmat van de Kuip kon doorstaan. Ingesmeerd met factor vijftien, het lunchpakket in de hand bestegen we om 12.30 uur de dijk om in de Westlander plaats te nemen. Deze lag duidelijk dieper dan gewoon in het boezemwater door de aanwezigheid van vele soorten vloeistoffen aan boord. Twee uur met een steeds strakker en feller schijnende zon varen over de wateren van Midden -  Delfland en het Westland was een mooi rustmoment voordat we bij aankomst ook actief aan de bak konden. En natuurlijk vallen er in die omstandigheden ook (slaap)slachtoffers en de eerste en ongekroonde koning in deze was de heer H.J. uit V… maar alles mag toch op zo’n dag?

de Lier 2019

Na aankomst, en in het zonnetje te hebben genoten van een ‘bakkie pleur’ (De Lier ligt immers redelijk in de buurt van het Haagse), werd de groep in tweeën verdeeld voor de spelen ‘Levend tafelvoetbal’ (graag de bril af voor de wedstrijd) en ‘Je kan de pot op!’ (er zit geen achteruit op deze pot). Natuurlijk waren er winnaars en absoluut geen verliezers want met zo’n schitterende uitjesdag was het wij-gevoel geweldig. Natuurlijk waren er altijd teams die valser dan vals speelden om toch te kunnen winnen bij ‘Je kan de pot op!’, zeker nadat ze na het hazenslaapje in de Westlander heerlijk waren uitgerust dus ik noem geen namen, maar de jury strafte dat terecht genadeloos af bij de prijsuitreiking na het bekijken van de VAR-beelden.

de pot op

 Nadat de koorleden Harry en Corrien Grimbergen beloond werden met ‘De vergulde pleeborstel’ voor hun bemoeienis met en inzet voor de gevierde viering eerder die ochtend, de uitjescommissie bestaande uit Nel Hesselberth, Helma Boskamp en Paulien van Paridon door Agnes Bol van het bestuur werd bedankt voor de organisatie van deze topdag viel hen en de twee winnaars een klaterend en dankbaar applaus ten deel. En natuurlijk moet je als organisatie het laatste woord hebben en dat vond ook deze zondagmiddag plaats met de mededeling dat het koorweekend in 2020 van 18 t/m 20 september gaat naar de groepsaccommodatie Borghuis in Losser. Daar wordt dan mogelijk ook gezongen in de r.-k kerk in het nabijgelegen Nijverdal nadat bij een eerder koorweekend een paar jaar geleden bij een korenfestival in Sliedrecht er al contacten waren gelegd met het koor ‘Quo Vadis’ uit Nijverdal. Wie kent ze niet?

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Bekijk dan zeker de diverse fanatieke koppies bij zeker het spel ‘Je kan de pot op!’

Maar daar en zeker ook op deze gehele dag was de gulle lach ook meer dan aanwezig. Een dag met een gouden toiletpotrandje!

Gerard Bol.   


Vocalis pakt uit met prachtige passiecantate

   

,,De wegblijvers hebben wat gemist bij deze schitterend gezongen passiecantate ‘Who is this King?’ van Vocalis’. De zorgvuldige opbouw van het programma met eerst het orgelconcert van Niek van der Meij op het Reil-orgel, een muzikale klasbak trouwens die man, de liederen uit ‘The Jerusalem Passion’ en afsluitend de tien liederen uit die passiecantate met pakkende illustrerende beelden en fraai gelezen teksten maakten het voor mij tot een prachtige en inspirerende avond. Ik kan alleen maar zeggen dat we met de aanwezigen enorm hebben genoten en dat de wegblijvers iets moois en passievol gezongen hebben gemist”, aldus de zeer enthousiaste bezoeker vrijdagavond 12 april in de Katwijkse r.-k kerk.De teksten van de lezers Astrid van der Valk en Richard Hulmer, de pakkende en beeldende beamerprojecties, de zeer gedreven ‘grootste’ dirigent van Nederland, Aldert Prast, met de immer rustige muzikale begeleider Niek van der Meij zorgden ervoor dat het een zeer geslaagde muzikale uitvoering werd. Agnes Bol, koorlid en voorzitter van het koorbestuur: ,,Mooi om na afloop van twee Engelse toeristen te horen dat ze hier in Katwijk verblijvende speciaal hier op af waren gekomen en er ongelofelijk van hadden genoten. Daar doe je het dan toch ook voor als koor na alle intensieve repetities?”


 

Passiecantate ‘Who is this King?’ vrijdagavond 12 april in onze kerk

‘Ik had dit voor geen goud willen missen’. ‘Niet te geloven dat in deze repetities dit ervaren middenkoor Vocalis deze passiecantate zo heeft kunnen instuderen’. ‘Zo’n inspirerend begin van de Goede Week kan ik me niet meer heugen’. ‘Die Niek van der Meij achter de piano is toch wel een virtuoos! Zomaar vier reacties van verschillende bezoekers aan de passiecantate ‘Who is this King?’ na afloop van de uitvoering vrijdag 12 april om 20.00 uur in onze kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn.

Ik hoor u als trouwe lezer van deze uitgave al denken: ,,Maar hoe kunnen deze reacties er nu al zijn, zij moeten immers nog gaan zingen?” Helemaal gelijk, maar het verloop van de repetities tot op heden op de vaste donderdagavond wijst naar een prachtige en zeer inspirerende uitvoering van dit passiestuk.

‘The Jerusalem Passion’ vooraf

Deze passiecantate, eerder uitgevoerd door het passieprojectkoor Vocalis in 2017, is voor jong en oud(er), van welke gezindte dan ook, een mooie en unieke gelegenheid om het alom bekende passieverhaal op een eigentijdse wijze te beleven. Daar hoeft u geen uren voor op een houten stoeltje te blijven zitten. Om in de juiste sfeer te komen worden er voorafgaand aan de passiecantate drie liederen ten gehore gebracht uit ‘The Jerusalem Passion’ van Murray Wylie en twee liederen uit de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach.                        

Alles wordt natuurlijk vakkundig begeleid door dirigent Aldert Prast en Niek van der Meij op piano.

Passiecantate met passende beelden

Daarna volgt de schitterende passiecantate ‘Who is this King?’. Deze passiecantate van de componisten en tekstschrijvers Joseph M. Martin en Lloyd Larson bevat tien liederen. Echt elke liedtekst is raak en komt zeker bij u binnen en middels de beamers worden passendeen pakkende beelden geprojecteerd. Twee speciaal uitgezochte stemmen zullen de verbindende teksten uitspreken, teksten die tot nadenken zullen stemmen in de aanloop naar de Goede Week. En de goede luisteraar zal zeker in een aantal liederen van deze passiecantate flarden kunnen beluisteren van bekende paasliederen. Wat zou het leuk zijn voor de ongeveer veertig leden van Vocalis als zij de eerste klanken toevertrouwen aan de schitterende akoestiek in deze kerk en kijkende in het kerkgebouw zien ze dan ongeveer vierhonderd enthousiaste bezoekers schouder aan schouder zitten. Reken maar dat dit beeld extra adrenaline geeft aan alle koorleden, dirigent Prast en muzikaal begeleider Van der Meij. Hoe kunnen we dat bereiken? Deel dit bericht dus met uw familie en vrienden en vriendinnen. En het is ook heel gemakkelijk, want er hoeft geen entreekaart te worden gekocht, de entree is gratis, en om 19.30 uur gaan de kerkdeuren al open om iedereen tijdig een goede zitplek te geven (kussentje bij u?).

U komt toch ook?

Natuurlijk kunt u op een vrijdagavond 20.00 uur vele andere invullingen bedenken, om te beginnen met een half uurtje ‘banken’ bij GTST, maar het live aanwezig kunnen zijn bij de uitvoering van deze passiecantate ‘Who is this King?’ mag u toch zeker niet missen? En bent u fysiek niet in staat om vrijdagavond 12 april naar deze kerk te gaan, via de website www.joannesdedoper.nl kunt u het later ook terug beluisteren en bekijken wat de beamerprojecties betreft. Ter bestrijding van de kosten wordt er bij het verlaten van de kerk na afloop van deze uitvoering wel een deurinzameling gehouden. Wat is deze start van uw Goede Week u waard?

Gerard Bol


Januari

Frans Schrama Lid van Verdienste

Wat heeft Frans Schrama gemeen met Wesley Sneijder, Heintje Davids, prinses Beatrix, Ard Schenk en Joseph Luns? Allen zijn ze op enig moment toch echt gestopt met hun werkzaamheden of hobby en Frans deed dat donderdagavond 31 januari op tachtigjarige leeftijd om gezondheidsredenen bij zijn laatste repetitie voor zijn Vocalis.

Aan het einde van de aansluitende Algemene Leden Vergadering werd hij met een oorkonde benoemd tot ‘Lid van Verdienste’ en met voor het laatst de enige echte Vocalis-stropdas op een relaxte wijze ‘omgeknoopt’ werd hij met een speciaal afscheidslied, geschreven door koorvoorzitter Agnes Bol, muzikaal uitgeleide gedaan door zijn mede-Vocalisten.

Natuurlijk was er na deze A.L.V., in combinatie met Frans’ afscheid en zijn onlangs al gevierde tachtigste verjaardag ook de bekende derde, vloeibare, helft. En het bleef nog lang onrustig gezellig in de sacristie!

Gerard Bol

IMG 20190129 WA0000 IMG 20190131 WA0007 

Inloggen Ledenpagina

Facebook

facebook icon

Vacature: dirigent

Onze dirigent Aldert Prast heeft wegens het aanvaarden van een nieuwe baan helaas het dirigentenstokje aan de wilgen gehangen.

dirigent

Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe dirigent.

Klik hier voor nadere informatie.

Contact

Voor informatie stuur een mail naar: info@vocaliskatwijk.nl  

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd