2013

Installatieviering Ad v.d. Helm

7 Februari 2013 zongen wij tijdens de installatieviering van Vicaris Ad v.d. Helm. Tijdens deze bijzondere viering in de eigen H. Joannes de Doperkerk, waarin bisschop v. Hende voorging, kregen we gelegenheid een van onze favoriete liederen te zingen. "Look at the world" van John Rutter. Na afloop kregen we diverse complimenten over onze zang!

 

Rome; het was in één woord GEWELDIG!

Vrijdagochtend half 4; de eerste bewegingen rond de kerk. Fietsen werden in het duister gestald achter de pastorie, en de koffertjes rolden over de klinkers richting koffie! Onze onvolprezen Frans had de bekertjes al uitgestald. De bus was op tijd en om half 5 reden we richting vliegveld The Hague-Rotterdam. We konden al snel inchecken en via de douane naar de taxfree-shop én de koffie.

Tijdens het ochtendgloren togen we over de baan naar het gereedstaande Transavia vliegtuig. Als koor zaten we gezellig dicht bijeen, zodat we elkaar in geval van nood konden vasthouden. Gelukkig was het een probleemloze vlucht en om 9.00 uur stonden we op Rome Fiumicino.

De bus....ja de bus was op z'n Italiaans, dus te laat. De temperatuur was al zodanig, dat we de schaduw moesten opzoeken. Na een half uur was dit leed geleden, dus op naar camping Fabulous. Fabuleus!

Zelf Hans en Joke waren als A-kampeerders opgetogen over de mobil-homes én de ligging. De stacaravans waren vooraf al verdeeld, dus iedereen maakte een gezellig thuis. Zelfs de Katwijk-Rijnse vlag was meegereisd en sierde de veranda van Helma, Kees, Irma en Floor. In het restaurant werden weer de nodige cappuccino's gedronken en men ging de nodige versnaperingen inslaan. Daar de kampwinkel net gesloten was, togen enkele groepen naar een Italiaanse supermarkt. Een keur aan Italiaanse wijnen en versnaperingen werd campingwaarts gebracht, én natuurlijk werd er geproost op een goed weekend! Enkele enthousiastelingen togen al direct naar Rome voor de eerste bezichtigingen.

De eerste avondmaaltijd was, hoe kan het ook anders, een Pizzamaaltijd in het campingrestaurant. In hoog tempo werden borden met gevierendeelde pizza's in diverse smaken gepresenteerd. De dorst werd gelest met water, want tijd om een wijntje te halen was er niet. Onze stemmen werden na afloop getest met het refrein van "Tulpen uit Amsterdam". Het couplet werd per decreet afgeschaft. Vooralsnog kwam het niet onaardig uit de kelen van zowel Vocalisten als aanhang. De dag van morgen werd doorgenomen middels een dagelijkse briefing door Leo. Daarna was iedereen vrij om te doen óf laten wat men wilde. Na 22.30 uur, toen de disco bij het zwembad gestopt was, werd het snel rustig in de Katwijkse straatjes.

Zaterdagochtend om 8.00 uur ontbijtbuffet in het restaurant. Het zag er verzorgd uit, alleen het koffieapparaat zorgde voor de nodige files.

In groepen vertrokken we daarna per openbaar vervoer naar Rome. Een half uur bussen en twintig minuten Metro resulteerde in het 'Colosseum'. Wachttijd werd gevuld met cappuccino. 10.30 uur stonden 2 gidsen (Kees van Duin en ...) ons op te wachten voor een rondwandeling langs de highlights van Rome.

Achtereenvolgens liepen we langs het Colosseum, Palatino, Trevifontein, Pantheon en Piazza Navona. Er werden paraplu's gebruikt, dit keer niet tegen de regen, maar om schaduw te creëren. Temperaturen tot 35 graden werd weergegeven op de thermometers. Flesjes water werden geregeld gevuld bij de vele stadsfonteintjes. Joke en Gerard brachten een bezoek aan het Carabiniere-bureau om aangifte te doen van vermissing van hun portemonnaie. Na de wandeling was men voor de rest van de dag vrij. De meesten togen in groepjes naar bezienswaardigheden, na eerst de magen te hebben gevuld in een van de vele eetgelegenheden. Ron (let op zijn metamorfose) en Andrea vierden samen Ron's verjaardag met een romantisch etentje. Enkele groepen togen naar Trastavere, een typisch Italiaanse wijk met kleine straatjes, om daar de maaltijd te gebruiken op een terrasje. Weer anderen waren, moe van de warme wandeling, teruggegaan naar de camping, om weer op adem te komen voor de volgende dag. De terugreis 's avonds per openbaar vervoer, bleek voor velen een bezoeking. Bussen reden niet (op tijd), dus lang wachten en over-overvolle bussen. Uiteindelijk slaagde iedereen er in de camping vóór middernacht weer te bereiken.

Zondagochtend stond het ontbijt om 6.30 uur geprogrammeerd, maar...typisch Italiaans....dat was niet doorgekomen. De kok moest opgetrommeld worden, evenals wat bediendend personeel, en even voor 7 uur konden we weer aanschuiven in de file voor het koffieapparaat. Half 8.....wonder....de bus stond klaar! In Vocalis-outfit (Klaudia in Pools tenue) reden we naar Rome. Daar waren we uiteindelijk veel te vroeg bij de Friezenkerk naast het Pietersplein. Dus eerst een fotomoment op de trap van de Friezenkerk en op het St. Pietersplein. De wakkeren gingen daana direct en zonder file de St. Pieter in voor een bezichtiging. De niet-wakkeren namen een cappuccino.

In de prachtige Friezenkerk kregen we gelegenheid wat in te zingen waarna een presentatie over de historie van de Friezenkerk gehouden werd. Hulpbisschop Hendriks ging voor in de viering, geassisteerd door 5 concelebranten, 3 diakenen en 2 akolieten.
Door de aanwezigheid van een grote Haarlemse delegatie, een bus Nederlandse toeristen en de nodige inwoners en andere belangstellenden was de kerk overvol. Een prachtige acoustiek, de onnavolgbare begeleiding van Niek op het éénklaviers orgeltje, de koordirectie van Anneke en de gezonde spanning van de Vocalisten zorgde voor een indrukwekkende muzikale omlijsting van de viering. Iedereen genoot zichtbaar. Een hoogtepunt in het 20-jarig bestaan van het koor. Voor een verslag zie de website van de Friezenkerk. Na een snelle kop koffie vertrokken we naar het Pietersplein om de paus te zien. Mensen, wat een mensen zijn er op de been. Een tweetal grote beeldschermen zorgde voor verduidelijking van het beeld zo heel in de verte. Heel bijzonder om dit eens mee te maken.

De middag was weer vrij. Meestal ging men weer in kleinere groepjes op pad. De Spaanse trappen, het Vaticaan met de St. Pieter en de Engelenburcht waren geliefde bestemmingen voor een bezoek. Natuurlijk gelardeerd met een bezoek aan een van de vele IJssalons en terrassen voor de nodige verkoeling. Voor enkele koorleden werd allemaal een beetje te veel van het goede. Zij konden helaas niet aanwezig zijn bij het gezamenlijke slotdiner in Italiaanse sfeer. Een tenor en sopraan zongen populaire Italiaanse stukken. Af en toe werd er gedanst (Peter en Angela!) en we zongen onder begeleiding van de huispianist weer 'Tulpen uit Amsterdam'. De Romecommissie had nog een bus weten te charteren voor de terugreis, omdat in de avonduren het openbaar vervoer toch typisch Italiaans is...... Daardoor hadden we op de camping nog tijd genoeg voor een Amerikaanse party. De betekent: Ieder neemt zijn restjes eten en drinken mee naar een grote tafel in de Katwijkse straat en we maken er een gezellige avond van............en er was ruim voldoende voor iedereen....

Maandag 8.30 uur ontbijt; dus uitslapen. Om 10 uur moesten de caravans schoon opgeleverd worden. De koffers konden in het depot en de rest van de dag was weer ter vrije besteding. Dorette met een groep kon geen genoeg krijgen van de Romeinse cultuur. De familie Bol en een deel v.d. Valk bezette de stoelen bij het zwembad voor een relaxte dag. Niek met z'n groep toog naar het strand. De beentjes wilden niet meer. Mensen met extra bagageruimte gingen shoppen in Rome.

Om 17.00 uur stond de bus richting vliegveld weer klaar. Na inchecken werden er nog wat geurtjes getest in de tax-free parfumwinkel. En nóg meer geurtjes, nadat bleek dat het vliegtuig 45 min. vertraging had. Vijf vóór 12 landden we weer veilig in een koud, regenachtig Rotterdam. Anneke werd afghaald door Erik en de rest moest wachten op de bus........typisch....... In de bus werd en passant nog Helma's verjaardag gevierd. Rond half twee konden we in geuren en kleuren thuis ons verhaal doen van een Super Romeweekend. (Voor zover men geen sleutelbos had achtergelaten in de soepkom in de caravan) Niek heeft nadien nog 2x vliegveld Rotterdam bezocht (om zijn vergeten telefoon op te halen).

Joke, Jan en Leo (Romecommissie) heel veel dank voor de uitstekende organisatie van de reis met ons koor naar Rome!

 

Jubileumconcert 20 jaar Vocalis

De eerste reacties na het concert:

'Wat een koor'!

Jullie hebben me vaker verrast maar gisteren kneep ik hem toch wel even. Dit was zo totaal anders dan wat we voorheen gedaan hebben dat ik behoorlijk gespannen was. Waarvoor? Dat ben ik inmiddels vergeten.

Het was in één woord GEWELDIG.

Anneke Blanken

Ik wil jullie allemaal van harte feliciteren met een geweldig jubileumconcert. Ik denk dat menig toeschouwer geen idee heeft van de inzet die daarvoor nodig was. Teksten uit het hoofd leren, pasjes leren en op het juiste tijdstip ook die pasjes zetten en dat tegelijkertijd. Het was geweldig en het zag er allemaal zo vanzelfsprekend uit alsof het geen moeite kost. Ook de film in de pauze en het optreden van de “vrolijke noot” waren heel bijzonder. Joke en ik hebben er van genoten en we vonden het erg fijn dat wij erbij konden zijn.

Koos van Laarhoven

Ook ik ga even een duit in het zakje doen: het was echt geweldig gisteravond. Gerard en ik hebben genoten en ik had moeite om niet mee te gaan zingen. (Wat ik af en toe toch deed.) Het geheel was zo verzorgd en iedereen zag er zo mooi en feestelijk uit. Het leuke was ook om te zien dat het met zoveel plezier werd gedaan. Ik vond het klasse! Professioneel hoor, die gelaagdheid in de liederen en de danspasjes. De warmte die bij Vocalis hoort (daar ben ik inmiddels wel achter) kwam goed naar voren tijdens de film maar ook gedurende het hele concert. En dan die Vrolijke Noot er bij: dat maakte het af.

Riet Visser

Recenties:

RTV Katwijk:

In een goed gevulde kerk van de H. Joannes de Doper genoten vrijdagavond 8 november bijna vierhonderd belangstellenden van een prachtig jubileumconcert van middenkoor Vocalis uit Katwijk. Het twintigjarig jubileum werd muzikaal gevierd , beleefd en gedeeld met alle aanwezigen, waaronder ook vele oud-koorleden.

In november 1993 is het koor gestart en in twintig jaar is het repertoire zeer uitgebreid. Dat was ook te zien en te horen op de vertoonde film, samengesteld uit honderden meters foto’s, cassettebandjes, CD’s, filmbeelden, archiefstukken en DVD’s.  

Het concert kende prachtige vertolkingen van de Nederlandstalige Matteüs Passie van Gerard van Midden, een Ramses Shaffy-klassieker en het Hallelujah van Leonard Cohen. Bij ‘Do-re-mi’ en de medley van Sister Act werden de bewegingen en danspassen uit de kast gehaald. Het kippenvelmoment was er met het lied ‘Voor wie gelooft’ waar kinderkoor De Vrolijke Noot in de Mozesmedley zelfs Hebreeuws zong en Vocalis zingend bijviel.

Alles over Katwijk:

In een zeer goed gevulde kerk van de H. Joannes de Doper genoten vrijdagavond 8 november bijna vierhonderd belangstellenden van een prachtig jubileumconcert van middenkoor Vocalis uit Katwijk. Het twintigjarig jubileum werd muzikaal gevierd, beleefd en gedeeld met alle aanwezigen, waaronder ook vele oud-koorleden.
Met als start de Vocalis-medley werd een muzikaal doorkijkje gegeven in het uitgebreide koorrepertoire. In november 1993 in een viering gestart met 25 oudere jongeren (ze noemden zich ook wel het ‘O.J.-koor’) staande in een halve cirkel met Carlo Rossen met gitaar als dirigent en Mirjam van Paridon met dwarsfluit voor de muzikale ondersteuning werden er vooral Taizéliederen gezongen. En in die twintig jaar is het repertoire zeer uitgebreid. Dat was ook te zien en te horen op de vertoonde film die Jenny Roodenrijs had samengesteld uit honderden meters foto’s, cassettebandjes, CD’s, filmbeelden, archiefstukken en DVD's.

'Het is gewoon één muzikale familie'
Dat is wat na afloop van het concert kon worden beluisterd in ‘de kleine JOANNES’ waar een mooi moment van ontmoeting was van koorleden met alle belangstellenden. Soms had het ook iets weg van een verkapte reünie. ‘We delen lief en leed met elkaar, zeker op die momenten dat we van drie koorleden definitief afscheid moesten nemen’, zei een koorlid nog duidelijk onder de indruk van het geleverde muziekresultaat.
Het concert kende prachtige vertolkingen van de Nederlandstalige Matteüs Passie van Gerard van Midden, een Ramses Shaffy-klassieker en het Hallelujah van Leonard Cohen. Bij ‘Do-re-mi’ en de medley van Sister Act werden de bewegingen en danspassen uit de kast gehaald. Met een choreografie waar Bary Stevens jaloers op zou zijn leken de koorleden wel van rubber. Een feest om dit te zien hoe er stralend werd genoten en er ook zeer verraste kinderen naar hun swingende vaders en moeders keken.
Het kippenvelmoment was er met het lied ‘Voor wie gelooft’ waar kinderkoor De Vrolijke Noot in de Mozesmedley zelfs Hebreeuws zong en Vocalis zingend bijviel.

'Thank you for the music'
Met een klaterend applaus werd Vocalis en het gastkoor De Vrolijke Noot na een kleine twee uur muziekplezier bedankt. En ook vanaf de V.I.P.-box en de eerste religieuze skybox gingen de duimen omhoog. Een trotse Anneke Blanken, dirigente van Vocalis, Agnes Bol, dirigente van De Vrolijke Noot, Marian van Denzel, verantwoordelijk voor de choreografie en Niek van der Meij, muzikaal begeleider van Vocalis en De Vrolijke Noot, werden als dank voor hun inzet nog ‘gestruikt’ resp. ‘gebierd’. Daarna was het credo: ‘Na Vocalis de kerk uit’ en liepen de trotse 41 koorleden door het middenpad naar achteren, gevolgd door alle concertbezoekers.

Muzikaal nagenieten?

Dat kan want binnenkort zullen alle foto’s (van fotograaf Jan Kralt) en mogelijk filmpjes en geluidsfragmenten op de websites www.joannesdedoper.nl en www.vocaliskatwijk.nl te bewonderen zijn. Van harte aanbevolen! Het was een jubileumconcert om nooit te vergeten en op naar de 25 jaar.

 

 

Inloggen Ledenpagina

Facebook

facebook icon

Vacature: dirigent

Onze dirigent Aldert Prast heeft wegens het aanvaarden van een nieuwe baan helaas het dirigentenstokje aan de wilgen gehangen.

dirigent

Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe dirigent.

Klik hier voor nadere informatie.

Contact

Voor informatie stuur een mail naar: info@vocaliskatwijk.nl  

Kruimelpad

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!