2011

Musical Mozes vrijdag 27 en zaterdag 28 mei

Hoe zouden de koorleden van Vocalis die voor en achter de schermen hebben deelgenomen aan de realisering van de uitvoeringen van de musical 'Mozes' deze mooie periode verwerken? Want het was, zeker de laatste periode met onder andere diverse zaterdagse doorlopen, een hele intensieve maar ook een hele dankbare periode als je met elkaar terugkijkt op het eindresultaat.

De koorleden ontvingen na de laatste repetitie van dit seizoen een musical – DVD van een uur van Jeanne van der Valk. In het najaar zal RTV Katwijk ook een compilatie van hun opnames vrijdag 27 mei gaan uitzenden. 'Maar gelukkig hebben we de foto's nog', hoor ik de leden van de werkgroep 'Mozes' al zeggen.

Het spelplezier spat van deze foto's af met een zeer dynamische en enthousiaste Peter Mens als Mozes in een echte hoofdrol.

Verdere rolverdeling:

Merit(geliefde van Mozes) Helma Boskamp,

Mane(broer van Mozes) Ron Noordermeer

Jochebed(moeder van Mozes) Nel Hesselberth

Amram(vader van Mozes) Frans Schrama

Aaron(Broer van Mozes) Koos van Laarhoven

Mirjam(zus van Mozes) Angela Strijk

Farao Seti de 1e: Leo van Beelen

Dat enthousiasme wat eenieder opbracht ging als een positieve tsunami de theaterkerk in bij beide uitvoeringen. Want wat zijn deze koorleden gegroeid in hun rol van spelen en zingen. Zomaar wat voorbeelden:

• Waar bewegen in het begin van de repetities moeilijk verliep, viel men ter plekke bij de uitvoeringen kreunend en dorstend naar water neer op het woestijntoneel.

• Een zingende farao met teksten over een seniele Sinterklaas en een busreis naar een Kerstmarkt in Dusseldorf werd vol begrip aangekeken en aangehoord.

• Het verdriet, de vreugde de onmacht ......... je kon het beide uitvoeringen gewoon aanraken.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden en dan is het ook klasse om zaterdag 28 mei in 1,5 uur de theaterkerk na afloop door zeer veel helpende handen te zien veranderen in een kerk met een opgeruimd liturgisch centrum. Alles werd door de koorleden en directe medewerkers na 24.00 uur er nog even uitgezongen in een heuse afterparty en ......... het bleef nog lang onrustig in Katwijk die zaterdagnacht.

'Voor wie gelooft', de o zo mooie tekst en melodie die als toegift beide avonden werd gezongen gold zeker voor de Vocalisten toen ze aan het begin van deze musicalopgave stonden. Mensen zijn samen tot meer in staat dan ze eigenlijk vooraf denken.

....... een impressie

Een impressie van de musical 'Mozes' .... vooraf ...... tijdens en ...... na afloop. Hier volgen wat losse waarnemingen van een volk onderweg:

• Wist u dat Koos van Laarhoven vroeger op de lagere school al een 8 voor tekenen had op zijn rapport?

• Door een bijzondere vertolking van Angela is de tamboerijn als instrument weer aan een revival bezig.

• Wilt u een kerk tijdelijk verduisteren bel de firma 'de Jong / Boskamp'?

• Dank aan de muziekschool Katwijk voor de djembélessen aan Rick Durieux.

• Bedankt Frans Schrama voor het zetten van 256 liter koffie vanaf de eerste koorrepetitie tot de laatste uitvoering.

• Het gerucht gaat dat de parochie volgend jaar na de parochiefusie alleen maar 'Alleen op de wereld' mag uitvoeren om de spelerskosten

te drukken.

• Gods volk onderweg kwam in het beloofde land na de tocht door de woestijn en leden van Vocalis en De Vrolijke Noot belanden

mogelijk in het bekende artistieke zwarte gat.

• Statistisch is gebleken dat musicalliedjes gemiddeld vier maanden in je hoofd blijven spoken na de uitvoeringen.

• Het nachtleven van koorleden wordt weer normaal zonder headset met muziek op in bed.

• De grote vraag blijft of we nu wel of niet 9 m3 zand hadden moeten inrijden om de woestijn te verbeelden.

• Diverse bezoekers aan de musical dachten dat Niek van der Meij en Mirjam van Paridon playbackten, zo goed was de muzikale weergave.

• Het geklaag voor het lied 'Gemurmureer' was zo realistisch dat we echt vreesden dat er blessures waren opgelopen.

• Jan Boxman heeft na het bezoek van de verzekeringsman een definitieve schade in de woonkamer kunnen melden van 578 euro na zijn oefeningen met de klappende zweep.

• Bij een eerste repetitie kwamen de Vocalis - slaven bij het lied 'God waar bent u?' met het denkbeeldige rotsblok onder de arm oplopen in een tempo alsof ze boodschappen bij de LIDL moesten doen.

• Wilt u snel uw huis van inrichting veranderen, bel Ben van Paridon!

Binnenkort hopen we te kunnen genieten van de echte levende beelden. Beelden die mogelijk zijn geworden door zoveel parochianen die voor en achter de musicalschermen hebben meegeholpen om deze musical te laten slagen. Maar u als publiek, dank voor uw komst en support voor onze maandenlange voorbereidingen.

Gerard Bol

 

Korenfestival Katwijk

De R.K. Parochie H. Joannes de Doper in Katwijk, welke zich uitstrekt over de gehele gemeente Katwijk, vierde van zaterdag 11 september 2O1O tot en met zondag 11 september 2O11 het honderdjarig bestaan van het kerkgebouw. De parochie zelf bestaat al veel langer, maar toch was zo’n jubileum niet iets waar het parochiebestuur stilletjes aan voorbij wilde gaan. Daarom werd er een commissie ‘Eeuwfeest parochiekerk’ in het leven geroepen die voor jong en ouder en parochianen en niet – parochianen de meest uiteenlopende activiteiten heeft georganiseerd. Één van die activiteiten was een korenfestival met als thema 'Levend Water'.

Korenfestival in Katwijk één groot muzikaal feest voor deelnemers en bezoekers

Zaterdag 12 maart stonden om 9.3O uur al vele fietsen en auto’s bij de R.K. Parochiekerk van de H. Joannes de Doper aan de Kerkstraat in Katwijk a/d Rijn. De reden hiervoor was gelegen in het feit dat de eeuwfeestcommissie een korenfestival had laten organiseren in dit jubileumjaar dat het honderdjarig bestaan van deze R.K. Parochiekerk werd gevierd. Daarvoor hadden zich 24 koren uit Katwijk en wijdere omgeving aangemeld, maar er was maar plek voor 16 deelnemende koren dus een achttal moest worden teleurgesteld. Helaas vielen op het laatste moment twee koren af en was het niet meer mogelijk om ‘reserve koren’ hiervoor in te zetten. Dus met 14 zeer enthousiaste koren werd zaterdag 12 maart om iets voor elf uur een start gemaakt met het korenfestival. Maar zingen zonder ‘bakkie’ lukt niet dus om tien uur ’s ochtends zat de grote zaal van ‘de kleine JOANNES’ al vol met elkaar ontmoetende en koffie drinkende Katwijkse en niet – Katwijkse koorleden.

Maar hoe kon je nu winnen?

De organisatie had een publieksjury ingesteld die vooral lette op de aspecten ‘zang’ en ‘presentatie’ en elk koor had één afgevaardigde in deze jury. Maar er was ook een vakjury bestaande uit Jo Koonen, docent aan de Katwijkse muziekschool, Gerlinde Vliegenthart, naast John Vooijs ons tweede Katwijkse muzikale exportartikel, en de voorzitter Patrick Pranger, in ‘koorland’ een zeer gedreven en bekende koordirigent en bariton zanger. Aan hen de moeilijke taak om deze muzikale ‘appels met peren’ te vergelijken want het waren zeer uiteenlopende koren die ook wel de breedte van het muzikaal palet van dit korenfestival lieten zien. Mede door het samen delen van het plezier in zingen was de hele dag de R.K. Parochiekerk volledig bezet door de aanwezige koren en de muzikaal geïnteresseerde bezoekers.

Deze volle kerk met zoveel zangliefhebbers oefende onder leiding van Anneke Blanken, de oud – dirigente van Vocalis uit Katwijk, en Niek van der Meij aan piano het schitterende nummer ‘You raise me up’. Na de bekende oefenprocedures werd het lied gezongen door meer dan 5OO kelen en was er op muzikaal gebied een echt ‘kippenvelmoment’.

Maar wie ging er nu met de prijzen naar huis?

Na dit ingestudeerde lied kon de voorzitter van de publieksjury meedelen dat het koor Ruach de publieksprijs, een schitterende taart met eetbaar logo van het korenfestival, had gewonnen. Maar de vakjury had daarna ook de vermelding van wie er nummer 14 t/m nummer 1 was geworden en dat was wat nummer 1 betrof uiteindelijk hetzelfde koor Ruach die er met de hoofdprijs vandoor ging, een trofee en een geldbedrag van 25O euro. Met de beoordeling van vele aspecten kregen de koren deze punten toebedeeld:

1. Christelijk Jeugdkoor Ruach uit Katwijk met 111.1 punten

2. Bernardus Koor uit Hazerswoude - Rijndijk met 108.4 punten

3. Kinderkoor De Vrolijke Noot uit Katwijk met 99.4 punten

4. Kinderkoor Zingen En Plezier uit Rijnsburg met 98.8 punten

5. Vocalis uit Katwijk met 98.7 punten

6. Parochiekoor St. Jozef en St. Martinus uit Hillegom met 97.5 punten

7. Noordzeekoor The Seaside Singers uit Noordwijk met 97.5 punten

8. Pniël dameskoor uit Katwijk met 95.1 punten

9. Christelijk Gemengd koor Cantate Deo uit Katwijk met 90.4 punten

10. Cadans uit Noordwijkerhout met 89.1 punten

11. Rejoice uit Wateringen met 87.9 punten

12. Barth - Westenwind uit Voorhout / Noordwijk met 85.8 punten

13. Golden Harvest uit Voorhout met 82.7 punten

14. The New Voices uit Wassenaar met 79.5 punten

Maar of je nu nummer 1 of 14 werd, elk koor kreeg direct na afloop de vakkundige feedback van de vakjury middels een juryrapport. Daarmee kwam er een einde aan een zeer geslaagd korenfestival ……………….. wordt het komend jaar weer georganiseerd, we wachten het af.

 

Kooruitje Delft  "Delfts blauw"

Op een grijze regenachtige zondag in oktober vertrokken we 's morgens met eigen vervoer naar Monster. In de H. Machutuskerk zongen we tijdens de viering. Na afloop stond de koffie klaar in de sacristie.

Vervolgens op naar Delft. Aldaar een heerlijke uitgebreide lunch in gasterij "Het Karrewiel". Daarna, ondanks de gestaag neervallende regen, een stadswandeling met fotopuzzel gemaakt in groepen van zo'n 8 personen. Hier en daar werd door de diverse groepen 'opgestoken'. Terug in het Karrewiel een drankje en schoenen passen voor een uurtje bowlen. Er waren zeer fanatieke bowlers onder ons! Na afloop kregen we een Delfts blauw klompje en keerden we naar Katwijk terug.

Uitjescommissie, Koos, Willy, Marion en Anneke,  het was weer een supergezellige dag! complimenten.

NIEUWE DIRIGENT

In december konden we Anneke Blanken weer verwelkomen als herintredend dirigent van Vocalis.

 

 

 

 

Inloggen Ledenpagina

Facebook

facebook icon

Vacature: dirigent

Onze dirigent Aldert Prast heeft wegens het aanvaarden van een nieuwe baan helaas het dirigentenstokje aan de wilgen gehangen.

dirigent

Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe dirigent.

Klik hier voor nadere informatie.

Contact

Voor informatie stuur een mail naar: info@vocaliskatwijk.nl  

Kruimelpad

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com
DMC Firewall is a Joomla Security extension!